Rookkanalen

Rookkanalen zijn er in allerlei soorten, maten en merken. En de daarbij behorende eisen. Maar welke is er nu het meest geschikt in uw situatie?

Wij leveren en plaatsen:

  • Dubbelwandig RVS
  • Enkelwandig RVS
  • Staal 2mm
  • Flexibel

Afhankelijk van de situatie, helpen we u met het vinden en plaatsen van het juiste rookkanaal.

Binnenshuis plaatsen wij enkel dubbelwandige rookkanalen van ISOduct.
Dit komt omdat ISOduct het enige rookkanaal is dat zonder brandwerende omkleding geplaatst mag worden. Voor alle voordelen klik hier: ISOduct

In elke stookruimte kan niet zomaar een willekeurige houtkachel geplaatst worden. De kachel moet niet te groot zijn, hierdoor zal de u de kachel moeten smoren, waardoor de verbranding onvolledig wordt en de kans op creosoot toeneemt. Maar ook de diameter van u rookkanaal moet aansluiten op het vermogen van de houtkachel. Om een verdere juiste verbranding te krijgen is de luchttoevoer minstens zo belangrijk.

 

Vermogensbepaling

Op eenvoudige wijze kunt u het vermogen bepalen van de haard of de kachel dat u nodig heeft om de gewenste ruimte te verwarmen. In onderstaande grafiek ziet u het vermogen uitgedrukt in kilowatt (kW). De te verwarmen ruimte wordt uitgedrukt in kubieke meters (m3). Het aantal kubieke meters bepaalt u door de lengte, breedte en hoogte van de ruimte met elkaar te vermenigvuldigen. Op het snijpunt van één van de drie lijnen kunt u vervolgens het benodigde vermogen aflezen. Welke van de drie lijnen u moet kiezen, hangt af van de mate waarin uw woning is geïsoleerd.

Lijn A: Indiceert voor een goed geïsoleerde woning. De woning is daarbij voorzien van dubbele beglazing, muurisolatie en vloerisolatie.

Lijn B: Indiceert voor een redelijk geïsoleerde woning. De woning is daarbij minimaal voorzien van dubbele beglazing.

Lijn C: Indiceert voor een slecht geïsoleerde woning. De woning heeft daarbij geen van de hierboven genoemde vormen van isolatie.

 warmte-grafiek-big

Er zijn echter ook nog bepaalde factoren waardoor het warmteverlies in de woning vergroot wordt. Denkt u maar eens aan een open keuken of een open trap. Hierdoor gaat veel warmte verloren. Dit warmteverlies kan worden opgevangen door in dergelijke situaties een haard of kachel met een groter vermogen te kiezen. Daarom adviseren wij u altijd met uw vakspecialist te overleggen voordat u een keuze maakt.