Stookhout heeft even tijd nodig om te drogen, hieronder vindt u een overzicht met richtlijnen voor allerlei houtsoorten.
Berk Droogtijd +/- 1,5 jaar
Een loofboom met zacht hout, heeft een zeer hoog warmtegevend vermogen, maar verbrandt snel. Gebruik het om het vuur aan te maken of het opnieuw aan te maken.
Beuk Droogtijd +/- 2 jaar
Aanbevolen brandhout: het heeft een hoog warmtegevend vermogen, droogt snel en komt in voldoende mate voor. Sla het snel droog op na het zagen en kloven. Het rot snel en verliest dan haar warmtegevend vermogen.
Eik Droogtijd +/- 2 jaar open, daarna 2 jaar droog
Uitstekend brandhout, maar het moet – in tegenstelling tot andere houtsoorten – twee jaar op een onafgedekte plaats worden bewaard, zodat de regen de tannine kan verwijderen; vervolgens moet het nog een of twee jaar op een beschutte plaats worden bewaard voordat het in de haard mag.
Els Droogtijd +/- 1,5 jaar
Goed brandhout, geeft veel hitte.
Es Droogtijd +/- 1,5 jaar
Prima, doch zeldzaam brandhout. Ruikt aangenaam en brandt regelmatig. Es brandt ook als het wat vochtiger is nog goed.
Esdoorn droogtijd +/- 2jaar
Brandt goed, alleen een beetje snel. De geur die er van af komt is wel erg scherp, dus niet altijd een aanrader.
Haagbeuk, fruitbomenhout Droogtijd +/- 2 jaar
Dit is uitstekend brandhout, maar zeldzaam.
Iep Droogtijd +/- 2 jaar
Brandt alleen als het goed droog is, daarom lastig aan te krijgen.
Meidoorn Droogtijd +/- 2 jaar
Makkelijk aan te krijgen, dus goed om een vuur mee te beginnen.
Vlier Droogtijd +/- 2 jaar
Brandt snel maar wel goed. De eenjarige rechte dode takken zijn ideaal als aanmaak materiaal.
Naaldbomen (Den, Spar, Lariks en Ceder) Droogtijd +/- 1,5 jaar
Geven veel warmte, maar verbranden snel en knetteren vonken; de harsen die ze bevatten, vervuilen de schoorsteen.
Zachte loofbomen (Linde, Wilg, Kastanje, Populier) Droogtijd +/- 1,5 jaar
Linde, wilg, kastanjeboom en populier branden slecht en geven weinig warmte. Bij verbranding geeft het een onaangename geuren. Geen aanrader voor je vuur dus
De aanschaf, opslag en het drogen:
Het is vaak goedkoper om nog niet droog hout te kopen en deze zelf te laten drogen. Nog goedkoper is natuurlijk zelf hout te kappen / zagen en kloven. Om het drogen van het verse hout te bevorderen, moet groot rondhout worden gekliefd / gekloofd. Het hout moet vervolgens worden bewaard op een afgedekte en tegen de regen beschutte, maar goed geventileerde plaats.
Meestal duurt het drogen twee jaar. Met wat ervaring kunt u het droogstadium beoordelen door de houtblokken op de hand te wegen: hoe droger ze zijn, hoe lichter ze zijn en hoe helderder het geluid als u ze tegen elkaar stoot.
Let bij de aanschaf ook op de afmeting van de stukken; ze moeten wel in de kachel passen
Belangrijk: droog hout.
Droog brandhout is veel belangrijker dan de houtsoort. Water in brandhout slorpt een enorme hoeveelheid van de geproduceerde energie op bij het verbrandingsproces. Vers gekapt hout kan tot 50 % vochtigheid bevatten. 20 % vochtigheid is een maximum – 12 tot 15 % is beter. De thermische waarde van hout bij 15 % vochtigheid bedraagt ongeveer 4,1 kWh/Kg.
Schors en het daaronder liggende spinthout branden veel moeilijker dan het kernhout binnenin. Daarom wordt goed brandhout steeds gekloofd. Zo wordt snel de verbrandingstemperatuur bereikt die voor het goed verbranden van de schors nodig is. Tevens is het natuurlijk zo dat gekloofd hout sneller droogt.
Sloophout, pallets:
Wie houtafval of sloopafval zoals b.v pallets wil verstoken moet er wel zeker van zijn dat het niet met schadelijke producten is bewerkt. Dit zowel voor de eigen gezondheid, als voor deze van de omwonenden en het milieu in het algemeen.
Alleen onschadelijke, natuurlijke producten gebruiken bij de houtbehandeling is uiteraard best. Uit eigen ervaring weet ik ook dat pallets en kratten niet altijd zo goed branden als je zou verwachten.
Het is aan te raden brandhout binnen te halen 1 tot 2 dagen voor het branden. Een houtvak in of dichtbij de warmtebron is daartoe ideaal. In accumulerende houtkachels, die meestal 24 uur na het stoken binnenin nog warm zijn, kan je het aanmaakhout een paar uur vooraf in de kachel plaatsen zodat het echt kurkdroog wordt. Bijvoorbeeld ‘s morgens wanneer je van plan bent ‘s avonds te stoken. Doe dit evenwel niet met doornat hout.