Koolmonoxidemelder

Waarom een koolmonoxidemelder

Wanneer men een open verbrandingstoestel gebruikt, zoals een houtkachel/haard of een gaskachel. Is het altijd aan te raden om naast een rookmelder gebruik te maken van een koolmonoxidemelder. Waarom? Een open verbrandingstoestel is een toestel die zijn verbrandingslucht uit de zelfde omgeving haalt als waar het toestel geplaatst is. Wanneer de branding niet meer volledig is, door bijvoorbeeld het verstopt raken van het kanaal, of valwind komt er koolmonoxide vrij.Dit is een zeer gevaarlijk gas. Je kan het immers niet ruiken. Maar mensen en dieren aan overlijden er wel aan! Doordat je er licht versuft van raakt om vervolgens mee in slaap te vallen.
Maar het is wel te mogelijk om de gevolgen te voorkomen, dan wel te beperken. Dit door middel van het plaatsen van een koolmonoxidemelder.

Symptonen van koolmonoxidevergiftiging

Koolmonoxide (CO) komt bij inademing direct in uw longen terecht. Dit reuk- en geurloze gas wordt 250 keer sneller opgenomen in uw bloed dan zuurstof. Gevolg is dat uw bloed minder zuurstof kan vervoeren naar alle vitale organen in uw lichaam. Het hart en centrale zenuwstelsel reageert direct bij een verminderde toevoer van zuurstof.

Werking koolmonoxidemelder

Koolmonoxidemelders beschikken over sensoren die koolmonoxide detecteren. Wanneer de aanwezige sensor een verhoogde concentratie koolmonoxide meet, geeft de CO-melder direct een zeer luid alarm van 85 decibel. CO-melders kunnen worden gevoed door een alkaline of lithium batterij. Er zijn ook melders die aangesloten kunnen worden op 230v netstroom, deze melders zijn ook voorzien van een back-up batterij.

Onderhoud koolmonoxidemelder

Een CO-melder heeft een technische levensduur heeft van minimaal 6 jaar onder normale omstandigheden. Advies is om de melder regelmatig aan de buitenzijde te reinigen met een droge doek of licht vochtige doek. Gebruik hierbij geen schoonmaakmiddelen, dit kan negatieve gevolgen hebben voor de werking van de sensoren die de verhoogde CO-waarden meten. Stoffige omgevingen kunnen van inlvoed zijn op een juiste werking van de melder, houdt daarom de omgeving waar melders geplaatst worden schoon. Wij adviseren u om de melder regelmatig te testen met met de aanwezige test knop.

Indien de CO-melder is voorzien van een alkaline batterij, dient u eens per jaar de aanwezige batterij te vervangen. Wanneer de aanwezige batterij leegt raakt wordt u automatisch gewaarschuwd d.m.v. van regelmatige piepjes die worden afgegeven door de melder. Wanneer de koolmonoxidemelder is voorzien van een gesealde lithium batterij hoef u tijdens de levensduur geen batterijen te vervangen. Als de batterij na 7 tot 10 jaar leeg is, vervangt u gewoon de hele melder.

Foto

Plaatsing en juiste hoogte

Bij het plaatsen van een koolmonoxidemelder is het van belang dat dit op de juiste manier gebeurt. Koolmonoxide is een zwaar gas dat zeer snel wordt opgenomen in uw bloed. Vrijkomende koolmonoxide verspreid zich gelijkmatig en snel. In onvoldoende geventileerde ruimtes is de kans om een koolmonoxidevergiftiging op te lopen extra groot.

Een verhoogd CO-niveau kan zeer schadelijk zijn voor uw gezondheid. Dit giftige gas is extra gevaarlijk omdat het geur, smaak en reukloos is. Uw zintuigen kunnen dus niet waarnemen wanneer dit gas aanwezig is in uw woning of kantoor.

In tegenstelling tot een rookmelder, dient een CO-melder aan de wand te worden gemonteerd op circa 1,50 meter hoogte. Daarnaast dient de melder te opgehangen op minimaal 1,5 tot 2 meter afstand van de hittebron of verbrandingshaard. Dit kan bijvoorbeeld een geiser, CV-ketel of open haard zijn.

Een verkeerde plaatsing van een CO-melder kan leiden tot een vals of te laat alarm. Indien er koolmonoxide vrijkomt, is het van levensbelang dat u zo snel mogelijk wordt gewaarschuwd. Zodat u zichzelf en uw gezin in een vroeg stadium in veiligheid kunt brengen.

Juiste hoogte en afstand koolmonoxidemelder

De koolmonoxidemelder dient op minimaal 60 cm en maximaal 1,60 CM hoogte te worden geplaatst. Denk eraan om zeker 15 cm afstand te bewaren ten opzichte van het plafond of vloer. Indien u een melder in de buurt van een verbrandingshaard plaats, dient de CO-melder om een vals alarm te voorkomen minimaal op 1,5 meter tot 2 meter afstand van de verbrandingshaard te worden geplaatst.

In een slaapkamer kan een koolmonoxidemelder ook op “slaaphoogte” worden gemonteerd. Een CO-melder mag nooit in een “dode hoek” zonder luchtstroom worden geplaatst, daarnaast dient u de melder niet laag bij de grond te monteren.

Waar kan ik het beste een Koolmonoxidemelder plaatsen

  • Iedere ruimte met een verbrandingsapparaat en in de buurt liggende ruimtes waar mens en/of dier een aanzienlijke tijd doorbrengt.
  • Alle slaapverblijven, in de omgeving van hoofdeinde.
  • Ruimtes met een open verbrandingshaard.
  • Ruimtes waar mensen voor een langere periode aanwezig zijn, bijvoorbeeld een werk- of woonkamer.

Te vermijden plaatsen:

  • In direct omgeving van een kooktoestel
  • Buiten
  • In kleine afgesloten ruimtes, bij voorkeur daarnet buiten.
  • In vochtige ruimtes
  • Tochtige plekken of hoeken
  • Direct boven hittebron zoals radiatoren
  • Achter gordijnen en meubels
Foto